امروزه اهمیت و ضرورت حفظ و نگهداری از لوازم خانگی، با توجه به شرایط اقتصادی و قیمت بالای لوازم خانگی بیش از پیش خود را نشان می دهد. آگاهی از روش های نگهداری لوازم برقی، به ویژه لوازم آشپزخانه که از ضروری ترین لوازم خانگی هستند، موجب افزایش کارکرد و بازده وسایل می شود؛ روند فرسودگی آنها را کند می کند؛ و تعداد دفعاتی که لوازم خانگی به تعمیر نیاز پیدا می کنند، کاهش می دهد.
در ادامه به طور خلاصه، به ارائه مهمترین نکاتی که رعایت کردنشان برای حفظ و نگهداری از برخی لوازم خانگی و افزایش طول عمر آنها لازم است، می پردازیم.
یخچال و فریزر
یخچال فریزر یکی از ضروری ترین لوازم خانگی در آشپزخانه است؛ که مانند دیگر لوازم خانگی نیازمند مراقبت و رسیدگی است تا عمر مفید آن افزایش یابد. همچنین به خاطر قیمت بالای یخچال فریزر، اهمیت نگهداری صحیح از آن افزایش می باید. با رعایت نکات زیر، تا حد زیادی می توانید طول عمر و بازده یخچالتان را افزایش دهید.
کویل های کندانسور را یک یا دوبار در سال تمیز کنید:
کویل های کندانسور، وظیفه خنک سازی یخچال را بر عهده دارند. اگر گرد و غبار و آلودگی در کندانسور جمع شود، کارایی آن کم می شود و مصرف انرژِی افزایش می یابد. اگر کویل ها را به طور منظم تمیز نکنید، ممکن است منجر به آسیب جدی به یخچال شود و تعمیرات گران قیمتی به دنبال داشته باشد. برای تمیز کردن آن کافیست از جاروبرقی استفاده کنید و یا با یک برس روی سیم پیچ ها بکشید و گرد وغبار را از آنها بزدایید.

کویل های کندانسور یخچال باید تمیز شوند
برفک زدایی یخچال:
یکی ازاشتباهات رایج، استفاده از وسایل نوک تیز مانند چاقو هنگام برفک زدایی یخچال است. این کار موجب سوراخ شدن صفحه داخلی و خالی شدن گاز یخچال می شود که تعمیر آن هم معمولا پرهزینه است. برای جلوگیری از این مشکل، بهتر است یخچال را از برق بکشید تا یخ هایش آب شود. همچنین برای سریع تر آب شدن یخ ها می توانید از یک پنکه یا سشوار استفاده کنید.
تمیز کردن و یا تعویض لاستیک دور درب یخچال
لاستیک دور درب یخچال باید به طور منظم شست و شو داده شود تا جمع شدن گرد و غبار و آلودگی در آن، قدرت چسبندگی اش را کاهش ندهد.
لاستیک دور درب یخچال یا همان واشر یخچال، در گذشت زمان کارایی خود را از دست میدهد. اگر می بینید درب یخچال به خوبی بسته نمی شود، وقت آن است که واشر آن را عوض کنید. اگر واشر درب یخچال فریزر به درستی کار نکند، مصرف انرژی افزایش می یابد.
پرهیز از بالا بردن دمای یخچال:
از قرار دادن غذاهای داغ یا آب جوش در یخچال پرهیز کنید. چرا که باعث افزایش دمای یخچال می شود و یخچال باید برای کاهش دما انرژیِ بیشتری مصرف کند.
درب یخچال نباید طولانی مدت باز بماند:
هرگز درب یخچال را زیاد باز نگذارید و بی دلیل درب را باز و بسته نکنید. ورود هوای گرم به یخچال، فشار مضاعفی به آن وارد می کند.
قرار دادن یخچال در محل مناسب:
لوازم خانگی برای اینکه بیشترین بازدهی را داشته باشند، باید در مکان مناسب قرار بگیرند. برای اینکه هوا پشت یخچال جریان داشته باشد، بهتر است آن را در فاصله 20 تا 25 سانتی متری دیوار قرار دهید.

مراقبت صحیح از لوازم خانگی، طول عمر آنها را افزایش می دهد.
ماشین لباسشویی
نقش ماشین لباسشویی در زندگی امروزه انقدر پررنگ است که تصور نبودنش هم سخت است. ماشین لباسشویی بیشتر از دیگر لوازم خانگی در معرض آلودگی هاست و باید در تمیز نگه داشتن آن و مراقبت و نگهداری صحیح از آن کوشا باشیم.
به نحوه قرار گیری ماشین لباسشویی دقت کنید:
تراز بودن لوازم خانگی برقی پر مصرف، به این دلیل اهمیت دارد که مانع از فشار آمدن به دستگاه می شود. ماشین لباسشویی نیز باید حتما همسطح زمین و تراز باشد. اگر ماشین لباسشویی تراز نباشد، به موتور دستگاه فشار وارد می شود و با هربار شستشو صدا و لرزش آن افزایش می یابد.
بیش از ظرفیت دستگاه در آن لباس نریزید:
نباید ماشین لباسشویی را کامل از لباس پر کرد. این کار مصرف برق را بالا می برد و عمر دستگاه را کاهش می دهد. همچنین باعث می شود که لباس ها خوب شسته نشوند.
لباس ها را هرچه سریع تر خارج کنید:
وقتی شستشوی لباس ها به پایان رسید، نهایتا تا نیم ساعت بعد لباس ها را از آن خارج کنید. ماندن لباس ها در ماشین، باعث بوگرفتن لباس ها و محفظه و رشد میکروب ها می شود. همچنین بعد از خارج کردن لباس ها، درب دستگاه را باز بگذارید تا خشک شود و رطوبت باقیمانده منجر به زنگ زدن قطعات و رشد قارچ ها و باکتری ها نشود.
به کیفیت پودر انتخابی تان و میزان استفاده از آن دقت کنید:
از پودر مناسب استفاده کنید و به اندازه کافی پودر بریزید. بیشتر ریختن پودر، به بهتر شسته شدن لباس ها کمکی نمی کند.

اجازه ندهید لباس ها طولانی مدت در ماشین لباسشویی بمانند
فشار مضاعف به دستگاه وارد نکنید:
به طور کلی قرار دادن وسایل سنگین روی لوازم خانگی برقی پر مصرف، باعث وارد شدن فشار مضاعف بر آنها می شود. پس اجسام سنگین را روی ماشین لباسشویی قرار ندهید. به ویژه هنگامی که دستگاه روشن و در حال کار است.
قطعات ماشین لباسشویی نیاز به نظافت دارند:
از تمیز کردن محفظه مواد شوینده و فیلتر تخلیه غافل نشوید چرا که پس از مدتی جرم می گیرند و در عملکرد دستگاه اختلال ایجاد می کنند.
هرگز استفاده از محافظ ولتاژ را فراموش نکنید:
برای لوازم خانگی برقی تان به ویژه دستگاه های پرمصرفی مانند ماشین لباسشویی حتما از محافظ ولتاژ استفاده کنید تا در برابر شوک های الکتریکی حفاظت شوند و نوسانات برق بر عملکرد آنها تاثیر منفی نداشته باشد.
ماشین ظرفشویی
اختراع ماشین ظرفشویی، خدمت بزرگی به افرادی بود که به دلیل مشغله زیاد وقت نمی کنند همه ظروف را با دست بشویند. این دستگاه هم مانند دیگر لوازم خانگی اگر به درستی استفاده نشود، نیازمند تعمیر و یا تعویض می شود.
قبل از قرار دادن ظروف، آنها را پاک کنید:
پیش از قرار دادن ظروف در دستگاه، آنها را از خرده های مواد غذایی پاک کنید تا ورود مواد غذایی به شکاف ها، عملکرد دستگاه را مختل نکند. البته آشکار است که نیازی نیست ظروف را کاملا پاک کنید. زدودن ذرات غذایی بزرگتر، از سطح ظروف کفایت می کند.
وقتی دستگاه را روشن کنید که کاملا پر شده باشد:
استفاده زیاد و بی مورد از لوازم خانگی، روند فرسوده شدن قطعات آنها را سرعت می بخشد.
ماشین ظرفشویی را تا وقتی پر نشده روشن نکنید. روشن کردن دستگاه وقتی که نیمه پر است، علاوه بر اینکه مصرف آب و انرژی را افزایش می دهد، باعث می شود تعداد دفعاتی که از ماشین استفاده می کنید بیشتر شود. در نهایت این کار موجب فرسوده شدن دستگاه و کاهش طول عمر آن می شود. همانطور که گفته شد، این نکته برای دیگر لوازم خانگی از جمله ماشین لباسشویی هم صادق است.

استفاده صحیح از ماشین ظرفشویی، باعث افزایش بازده عملکرد آن می شود.
نحوه چیدمان ظروف باید اصولی باشد:
چیدمان صحیح ظروف در عملکرد دستگاه موثر است. ظروف را در جای از پیش تعیین شده شان قرار دهید تا به ظروف و دستگاه آسیبی نرسد.
اهمیت نظافت ماشین ظرفشویی:
ماشین ظرفشویی را تمیز کنید. تمیز کردن سطوح داخلی و خارجی دستگاه برای جلوگیری از رشد میکروب ها لازم است. همچنین برای پیشگیری از تجمع ذرات غذا در فیلتر و ایجاد اختلال در عملکرد دستگاه، بهتر است ماهی یک بار فیلتر را خارج کرده و آن را شستشو دهید.
در زمان مناسب دستگاه را روشن کنید:
ماشین ظرفشویی را در ساعات غیر اوج مصرف روشن کنید تا در مصرف انرژی هم صرفه جویی کرده باشید.
مایکروویو
مشکلات مربوط به مایکروویو اغلب به علت عدم استفاده صحیح از دستگاه است. با رعایت چند نکته ساده می توانید طول عمر دستگاه را به مقدار چشمگیری افزایش دهید.
حفظ ایمنی و کارکرد دستگاه:
هیچگاه ظروف فلزی و فویل آلومینیومی را در مایکروویو قرار ندهید چرا که ممکن است منجر به انفجار یا آتش سوزی شود.
مایکروویو خالی را روشن نکنید:
وقتی مواد غذایی و یا مایعات در مایکروویو وجود ندارند، اقدام به روشن کردن آن ننمائید. این کار باعث آسیب دیدن دستگاه می شود.
تلاش برای حفظ تمیزی و نظافت دستگاه:
برای حفظ کارایی مایکروویو، هرچند وقت یکبار به خوبی آن را تمیز کنید. باقی ماندن ذرات غذایی در محیط داخلی مایکروویو، می تواند آسیب بزرگی به دستگاه بزند و عمر آن را کم کند.
در باز و بسته کردن درب مایکروویو دقت کنید:
درب مایکروویو را محکم نبندید. دستگاه را درحالیکه درب آن باز است، روشن نکنید. و ضمنا وقتی که مایکروویو در حال کار است، درب آن را باز نکنید.

در باز و بسته کردن درب مایکروویو دقت کنید.
جاروبرقی:
جلوگیری از خراب شدن لوازم خانگی، همیشه بر تعمیر آنها اولویت دارد. جاروبرقی که یکی از پرکاربرد ترین لوازم خانگی است نیز از این قاعده مستثنی نیست. در ادامه به ارائه راهکارهایی در رابطه با نگهداری صحیح جاروبرقی و جلوگیری از زود خراب شدن آن می پردازیم.
مراقب سیم جارو برقی باشید:
هنگامی که مشغول جارو کردن هستید، مراقب باشید تا سیم جاروبرقی کشیده نشود. همچنین دقت کنید که لوله آن پیچ نخورده باشد.
هر چیزی را نمی توان با جاروبرقی جمع آوری کرد:
از جاروبرقی برای جمع آوری اشیا تیز با ابعاد بزرگ استفاده نکنید. این کار ممکن است باعث آسیب دیدن کیسه جارو و یا انسداد لوله آن شود. ضمنا قبل از جارو کردن، زمین را از اشیا کوچک مثل سنجاق قفلی، دستمال کاغذی، دکمه و.. پاک کنید تا وارد جاروبرقی نشوند و لوله را مسدود نکنند.
تمیز بودن فیلتر های جاروبرقی اهمیت زیادی دارد:
فیلتر های جاروبرقی را تمیز کنید. کثیف بودن فیلترها و درست کار نکردن آنها، بازده جاروبرقی را بسیار کاهش می دهد.
وقتی مکش جاروبرقی کم می شود، باید کیسه آن را تخلیه یا تعویض کنید:
کیسه جاروبرقی را مرتب خالی کنید. استفاده طولانی از دستگاه، در حالیکه مخزن آن پر است ممکن است به موتور آسیب برساند.
وقتی مکش جاروبرقی کم می شود، باید کیسه آن را تخلیه یا تعویض کنید:
کیسه جاروبرقی را مرتب خالی کنید. استفاده طولانی از دستگاه، در حالیکه مخزن آن پر است ممکن است به موتور آسیب برساند.

هنگام جارو کشیدن، مراقب باشید سیم جاروبرقی کشیده نشود.
مراقب آسیب احتمالی ناشی از مایعات باشید:
در صورتی که جاروبرقی شما برای جمع آوری مایعات ساخته نشده، از آن در جاهای مرطوب و برای مکش مایعات استفاده نکنید.
اجاق گاز
اجاق گاز، از ضروری ترین و پرکاربردترین لوازم خانگی است که اگر به نحو صحیح از آن استفاده شود، طول عمر زیاد و ماندگاری خوبی خواهد داشت.
تمیز کردن اجاق گاز:
به طور کلی تمیز نگه داشتن لوازم خانگی، در خوب عمل کردن آنها تاثیر به سزایی دارد. بر همین اساس، نظافت اجاق گاز به طور منظم، از مهمترین اصول نگهداری صحیح آن است. هنگام آشپزی، مقداری از چربی ها و ذرات غذا در قطعات گاز انباشته می شود که اگر به خوبی تمیز نشوند، عملکرد اجاق گاز را با مشکل مواجه می کنند.
محل قرار گیری اجاق گاز:
اجاق گاز را کنار یخچال قرار ندهید. هرچند ممکن است این کار برای اجاق گاز ضرری نداشته باشد اما گرمای آن روی عملکرد یخچال تاثیر منفی دارد و یخچال باید انرژی بیشتری مصرف کند که حتی ممکن است منجر به خرابی موتور آن شود.
هنگام آشپزی کردن، مراقب باشید:
در حین آشپزی، دقت کنید که که مایعات روی گاز سر نروند. ورود مایعات به قسمت های زیر شعله، احتمال زنگ زدگی قطعات را بالا می برد.

اجاق گاز باید مرتبا تمیز شود.
کولر گازی
کولر گازی، دستگاه تهویه هوایی است که هم توانایی ایجاد سرمایش را دارد و هم گرمایش. مکانیسم کولرگازی چندان پیچیده نیست اما مانند دیگر لوازم خانگی، نیازمند مراقبت صحیح و دقت در نگهداری آن است.
از ورود و خروج هوا به محیط جلوگیری کنید:
هنگامی که کولر گازی روشن است، مانع ورود و خروج هوا شوید و پنجره ها را ببندید. چون ورود هوای گرم به محیط، مصرف انرژی کولر گازی را بالا می برد و به مرور زمان کمپرسور خراب و فرسوده می شود.
فیلتر ها باید تمیز شوند:
بهتر است فیلترهای هوای بالای دستگاه را ماهی یک بار از جا بیرون آورده و به خوبی تمیز کنید. کثیف شدن فیلترها در پنل داخلی، مصرف انرژی کولرگازی را افزایش داده و در عملکرد آن اختلال ایجاد می کند.
کولر گازی را مدام روشن و خاموش نکنید:
دمای کولر گازی را طوری تنظیم کنید که هوا به سرعت سرد نشود و مجبور به خاموش کردن دستگاه نشوید. خاموش روشن کردن پی در پی کولر گازی، باعث فرسوده شدن قطعات و خراب شدن زودهنگام آن می شود.

هنگامی که کولر گازی روشن است، درب و پنجره ها باید بسته باشند.